Pentingkah Ranking Universiti Untuk Buat PhD?

Ada soalan menarik yg saya baca di satu group pelajar Master dan PhD di Facebook, iaitu berkenaan ranking universiti bagi sesiapa yang ingin sambung belajar, khususnya PhD. Jika anda sekarang sedang memilih universiti, mungkin ada tip menarik di bawah yang berguna untuk anda.
salam..tumpang tanya..adakah penting status atau ranking sesebuah universiti dalam membuat keputusan untuk sambung Phd?apa sebenarnya harus dilihat?

Like · · Follow Post · August 29 at 12:19pm near Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan

  • Hidayu Kamarudin likes this.
  • Sue Amien Penting ke? Ntahlah… pendapat peribadi saya ialah – sebagai student sebenarnya wujud “rasa bangga” dan kalau dah Grad, bertambahlah rasa bangga tu. Rasa saya yang penting ialah (1) cari dulu u yg ada bidang kita, ada supervisor yg kita nak, study bgmana U tu structure pengajian dia… ok tak dgn interest dan kemampuan kita sbb lain u lain juga keperluan dia (2) Kalau U di luar negara… mampu tak kita sesuaikan diri dengan environment, terutama kalau bawa keluarga? Sebab nak study ni bukan setakat kena pikir ttg belajar je, tp semua aspek yg berkaitan dgn perubahan harian kita nanti…. Kalau U yg dah ada dlm kepala tu OK semuanya… barulah proceed. Ranking U sebenarnya menunjukkan pencapaian dan komitment Univ tu. Kalau kita masuk U yg ada ranking… kitalah yg bakal menyumbang kpd pencapaian mereka seterusnya. Kalau rasa mmg OK… Why not? Wish you all the best.
  • Sarah Ibrahim Terima kasih Sue Amien. Saya pun sedang cari peluang PhD di luar negara
  • Zana Mohd Nor Ranking ikut bidang lebih praktikal
  • Norliza Omar lebih baik..ada ranking untuk dpt kualiti yg lebih challenges..
  • Tengku Rozaina Tengku Mohamad Saya dulu survey universiti di luar negara mengikut ranking universiti dan bidang. Lepas tu tengok website Department berkaitan dan cari potential supervisor. Jika ada yang berkaitani, saya contact mereka dan tengok sama ada sesuai atau tidak. Yang penting adalah supervisor dan kemudahan yang ditawarkan. Boleh baca maklumat lanjut dlm buku2/website PhD – shopping for supervisor. Jika universiti tu universiti terkemuka – very challenging kerana expectation mereka tinggi dan mereka jaga kualiti graduan mereka. Dalam masa yang sama, banyak yang dapat dipelajari dan kemudahan/facilities/support yang ditawarkan.
  • Siti Najila Back when i first applied for a scholarship JPA insisted that it should be to a university that is in the top 200 THES ranking. Just make sure that even though the uni is high ranking, the department that you are interested is equally good. Personally going to a good school is highly rewarding. Its competitive, you get to participate in top notch research, and associate with like minded people.
  • Tengku Rozaina Tengku Mohamad Studying at a high ranking university is very challenging but rewarding. Been there and done that for both my master and PhD degrees. At the same time, for PhD – look also for compatibility between potential SV and yourself, Re Duan.
  • Ruslina Othman ranking sesebuah universiti memang penting untuk sambung belajar, mesti cari sv yang pakar dalam bidag kajian yang dilakukan sbb dia akan guide kita pada landasan yang betul, jadi kita akan nampak dgn lebih jelas hala tuju kajian bukannya sv yang suruh you baca lagi..baca lagi..dan saya mengalami pengalaman itu. Alhamd..akhirnya saya pasti saya telah membuat satu penghijrahan yag betul..Amin.

Download Article Journal A Global Measure of Perceived Stress

For those who are looking for this article, feel free to get it from the site below. It is free and an old journal, quite difficult to find.
Title
Cohen, S., Kamarck, T., & Mermelstien, R. (1983). A global measure of perceived stress. Journal of Health and Social Behavior, 24(4), 385–396.

Link to the article http://www.psy.cmu.edu/~scohen/globalmeas83.pdf

Many thanks for Prof. Ramayah Thurasamy who shared this useful link.

Cara tulis tesis – Berapa senggang selepas noktah?

Setiap proofreader punyai pendapat sendiri tentang berapa banyak senggang yang patut diletakkan selepas noktah dalam sesuatu ayat.

Sesetengah proofreader selesa dengan satu senggang, manakala sesetengah yang lain pula selesa dengan dua senggang.

Tahukah anda, berapa banyak senggang selepas noktah sebenarnya bergantung kepada penulisan dan bidang anda?

  • Jika anda proofreading sajak, lagu dan seumpamanya, kebiasaannya jumlah noktah yang diperlukan ialah tiga.
  • Jika anda menulis bagi tujuan penghakiman, adalah menjadi amalan untuk meletakkan dua senggang selepas noktah.
  • Juga, typesetting bagi penulisan dulu-dulu, biasanya juga meletakkan dua senggang. Boleh lihat contoh di bawah:

tulis tesis mudahTrend menulis tesis dengan hanya satu senggang selepas noktah hanya bermula sejak tahun 1960-an.

Kini, dengan penggunaan komputer terutamanya Microsoft Word, kebanyakan penulis lebih selesa dengan hanya satu senggang selepas noktah.

Tetapi, perlu diingat, ia masih bergantung kepada bidang penulisan tersebut. Lain bidang, lain praktisnya.